غدیرعیدولایت
و خداوند به او که پیامبر خاتم و اشرف بندگانش بود امر کرد که ابلاغ کن آنچه را که مایه کمال دین و اتمام نعمت است که اگر ابلاغ نکنی رسالتت را انجام نداده ای و هر آنچه مرارت در این بیست و سه سال دوران نبوت کشیده ای بی ثمر خواهد ماند.[1] چه پیام مهمی که قدر و ارزشش برابری می کند با تمام دوران رسالت و پیامبری اسوه حسنه، هم او که خداوند، جهان و هر آنچه در آن است را به بهانه ی وجودش آفریده است.
پیامی که اساس اسلام است یعنی بدون آن معنای اسلام ناقص است، غدیر واقعه ای است که آخرین امید شیطان را به نومیدی بدل می کند و مایه یاس او می گردد.[2] آنچه که در بازگشت از آخرین سفر حج پیامبر مهربانی ها رخ داد و مایه تکمیل رسالت آخرین فرستاده الهی شد ابلاغ پیامی بود که محورش علی علیه السلام و قدر و منزلتش به اندازه همه ی اسلام بود. البته این اولین بار نبود که ولایت علی هم وزن اسلام شده بود کمی به عقب تر هم که نگاه می کنیم روزگاری را به یاد می آوریم که مدعیان دینداری در لباس نفاق در میان صحابه پیامبر حاضر می شدند و لاف دینداری و اسلام می زدند و راهی برای شناختشان نبود جز دوستی علی.[3]
زیارت امام علی در روز عید غدیر
نماز و دعای روز عید غدیر
حمد بر ولایت در روز عید غدیر و آداب عید غدیر
زیارت امین الله
حال به هر طریق که پیام غدیر را تعبیر کنی حتی اگر آن را دوستی علی معنا کنی باید بدانی که حب و دوستی علی ملاک ایمان است و مایه کمال دین. گرچه میان دوستی تا ولایت او تفاوت آشکاری است که دیگر کسی توان کتمان آن را ندارد و همگان بر ولایتش گواهی می دهند.
ولیّ امر و یاور شما تنها خدا و رسول و مؤمنانی خواهند بود که نماز به پا داشته و به فقرا در حال رکوع زکات میدهند (که همه مفسرین شیعه و اهل سنت مراد از این آیه را علی علیه السّلام می دانند که در رکوع نماز انگشتر خود را به فردی نیازمند بخشیدند). (سوره مائده آیه 55)
عید غدیر مصادف با هیجدهم ذی الحجه برترین عیدها[4] و عید الله اکبر[5] است. در سال پایانی عمر مبارک پیامبر اسلام و در هنگام مراجعت از سفر حج در میانه راه مکه و مدینه[6] فرشته وحی بر ایشان وارد شده و دستور خدا بر ابلاغ ولایت علی بن ابیطالب امیر المومنین به ایشان داده شد.
امروز دین شما را کامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم. (سوره مائده آیه 3)
پیامبر پس از اقامه نماز ظهر ضمن ایراد خطبه ای که به خطبه ی غدیر معروف شده است[7] اعلام کردند که خداوند امر کرده است که علی ولی، جانشین و وصی بعد از او باشد.
مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ، فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ[8]
هر كس من به او ولايت دارم و مولاى اويم، اين على ـ عليه السّلام ـ مولاى او است.
در منابع دینی و احادیث ائمه معصومین علیهم السلام بسیار بر بزرگداشت این روز به عنوان عید اهل بیت امر شده است.[9]
اعمالی همچون روزه، غسل، صله رحم، زیارت امین الله، دعای ندبه، اطعام مومنین به صورت ویژه و زیارت غدیریه در این روز توصیه شده است.[10]
از دیگر اعمال این روز می توان به نماز عید غدیر که در برخی منابع ذکر شده است اشاره کرد.[11]
اعمال شب عید غدیر
اعمال روز عید غدیر
یا علی ای آنکه ولای تو ورود به حریم امن الهی و دوری از عذاب است،[12] ای آنکه در روز حساب تقسیم کننده بهشت و جهنمی و در جنه الرضوان ساقی کوثری عاقبت امور ما را به خیر بگردان و ما را در زمره شیعیان و دوستدارانت قرار بده.