دررابطه بافدک وفدکیه بیشتربدانیم .....
🌴موقعیت جغرافیایی فدک
🌱«فدک» دهکدهایست در حجاز، که فاصلهی آن تا مدینه دو یا سه روز، در فاصله چند کیلومتری در شرق خیبر، در زمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) بوده است. این منطقه، با آب و هوای خوش و محصولات فراوان کشاورزی، در نزدیکی خیبر واقع و محل سکونت یهودیان در زمان پیامبر بوده است.
⚡️فتح فدک
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در سال هفتم هجری برای جنگ با یهودیان منطقهی خیبر فرمان جهاد صادر نمودند.
پس از فتح خیبر، پیامبر اهالی فدک را که از همپیمانان خیبریان بودند به اسلام دعوت کرد.
آنان نیز که از سرانجام همکیشان خیبری خود آگاهی یافته بودند و توان مقابله با مسلمانان را در خود نمیدیدند، با پیامبر به صلح نشستند. مردم فدک از رسول خدا خواستند که اگر مال و جانشان محفوظ باشد، هر شرطی را می پذیرند. بدین ترتیب فدک بدون جنگ به پیامبر (صلی الله علیه وآله) واگذار شد. با واگذاری نیمی از اراضی فدک به رسولالله، نیمی دیگر در تملک یهودیان باقیماند.
🌴فدک در زمان رسولالله
از آنجا که فدک بدون دخالت لشگریان اسلام و به صورت مصالحه به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) واگذار گردیده بود؛ لذا طبق آیین الهی اسلام، ملک خاص حضرت گردید و مسلمانان را حقی در آن نبود.
🌿عطای فدک به فاطمه
در پی نازل شدن آیهی «و آت ذاالقربی حقه» و به دستور پروردگار، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فدک را به دخترشان فاطمه (سلاماللهعلیها) عطا کردند.
طبق گزارش قطب راوندی، پیامبر، علی (علیهالسّلام) را طلبیدند و از ایشان خواستند، این بخشش را به کتابت درآورد، آنگاه علی (علیهالسّلام) و “امایمن” بر این بخشش شاهد گرفته شدند.
فدک تسلیم فاطمه (سلاماللهعلیها) شد و ایشان امور آن را سرپرستی میکردند.
عوائد فدک علاوه بر گذران زندگی، در امور خیری، مانند کمک به در راهماندگان
و خرج ازدواج جوانان بنیهاشم مصرف میشد.